روش آزمایش استاندارد برای تعیین مقدار سیمان بتن تازهASTM C1078

1 – دامنه کاربرد

1 – 1 – آزمایش تعیین مقدار سیمان بتن تازه با دو روش صورت می پذیرد که این روشها برای همه مخلوط های بتن ساخته شده با سیمان پرتلند کاربرد دارند (به غیر از بتن هایی که دارای مصالح سنگی یا مواد مضافی هستند که هنگام شسته شدن روی الک نمره 100 وا می روند و مقدار یون های کلسیم محلول را طی آزمایش تغییر می دهند). انتخاب روش آزمایش تعیین مقدار سیمان بتن تازه بستگی به نظر آزمایش کننده دارد. شرایط محیطی نیز می تواند در انتخاب هر یک از این روشها مؤثر باشد.

2 – خلاصه روش آزمایش تعیین مقدار سیمان بتن تازه

2 – 1 – مقدار معینی مخلوط بتن تازه از روی یک سری الک با حجم معینی آب شسته می شود. آب موجب می گردد سیمان و ذرات ریز دیگری که از بتن جدا شده اند (ذراتی که از ریزترین الک عبور می کنند)، به حالت معلق درآیند (سوسپانسیون Suspension). نمونه ای با حجم ثابت از محلول سوسپانسیون سیمان تهیه می شود و با حجم مشخصی آب و اسید نیتریک رقیق می گردد. نمونه رقیق شده گرما داده می شود تا مقداری از ترکیبات کلسیم موجود در سیمان حل شود. غلظت یون کلسیم در محلول در روش A بوسیله تیتراسیون حجمی به صورت دستی، و در روش B بوسیله دستگاه فلئورومتری تعیین می گردد. در پایان غلظت یون کلسیم توسط یک منحنی کالیبراسیون که قبلاً تهیه شده، به مقدار سیمان ارتباط داده می شود.

3 – اهمیت و کاربرد آزمایش تعیین مقدار سیمان بتن تازه

3 – 1 – روشهای آزمایش تعیین مقدار سیمان بتن تازه را می توان برای تعیین قابلیت تغییر مقدار سیمان در یک مرحله ساخت بتن یا قابلیت تغییر مقدار سیمان در چند مرتبه ساخت بتن که اسماً بتن آنها یکسان است، بکار گرفت. اگر این روشها برای مشخص نمودن یکنواختی بتن استفاده گردد، باید روشهای مناسب و صحیح نمونه گیری دنبال شود. روشهای نمونه گیری مربوط به آزمایش تعیین مقدار سیمان بتن تازه در بخش 5 آمده است.

3 – 2 – وقتی این روشهای آزمایش توأم با روشهای آزمایش ASTM C1079 بکار روند، نسبت آب به سیمان نمونه بتن را می توان تخمین زد.

3 – 3 – این روشهای آزمایش برای بتن هایی که دارای مصالح سنگی یا مواد مضافی هستند که هنگام شسته شدن روی الک نمره 100 (150 میکرون) وا می روند و مقدار یونهای کلسیم را طی آزمایش تغییر می دهند، قابل استفاده نیست. تغییر یون های کلسیم هنگام انجام کالیبراسیون ظاهر می شود. این تغییر موجب می شود که نتوان در نتایج آزمایش کالیبراسیون تغییری کمتر از 5 درصد را بدست آورد و یا نتوان به یک منحنی کالیبراسیون خطی رسید.

4 – خلوص معرف ها

4 – 1 – خلوص معرف ها – در تمام آزمایشها باید از معرف های درجه بندی شده شیمیایی استفاده گردد. به جز در مواردی که مشخص شده، همه معرف ها باید با مشخصات بیان شده از طرف کمیته آنالیز معرف ها وابسته انجمن شیمی آمریکا (American Chemical Society) مطابقت داشته باشند. استفاده از معرف های دیگر بلامانع است، مشروط بر اینکه قبلاً مشخص شده باشد خلوص معرف برای رسیدن به دقت مورد نیاز کافی است. برای اطمینان از کفایت خلوص معرف های دیگر باید نتایج حاصل از کاربرد آنها با نتایج حاصل از کاربرد معرف های درجه بندی شده شیمیایی مقایسه گردد، مگر اینکه مستنداتی از قبل در دست باشد که رضایت بخش بودن آنها را تأیید کند.

4 – 2 – خلوص آب – بجز در مواردی که مشخص شده است، در بقیه موارد منظور از آب، آب مقطر یا آب خالص می باشد.

5 – نمونه گیری

5 – 1 – نمونه آزمایشی که مقدار سیمان آن به عنوان معرف سیمان کل یک مخلوط بتن در نظر گرفته می شود نباید کمتر از 20 کیلوگرم وزن داشته باشد. نمونه باید طبق مشخصات ASTM C94 یا روش ASTM C172 تهیه شده باشد. در ASTM C94 روشهای تهیه نمونه یکنواخت از بتنی که در تراک میکسر تولید می شود، ارائه شده است.

منبع: تکنوبتار www.technobetar.ir